Chrysoberyl takbroche 18e eeuw

Land:  Portugal
Periode:  18de eeuw

Unieke 18e eeuwse broche bezet met chrysoberyl,

Portugal circa 1770.

Lengte: 9 x 4,5 cm, gewicht: 56,7 gram.

Deze zeer mooie broche met chrysoberyl is 18e-eeuws en Portuguees. Juwelen met chrysoberyl, zeer gewaardeerd door verzamelaars, zijn buitengewoon schaars geworden. Deze stenen (chrysoberyl is afgeleid van de Griekse woorden die gouden beryl betekenen), variëren van een lichte tot een intense kleur groen. Voor deze bloembroche zijn alle stenen gekozen om een subtiel, licht zeeschuimgroen te vormen, dat varieert afhankelijk van de lichtbron. Elke steen is aan de achterkant van folie voorzien om de reflectie te maximaliseren. Alle stenen zijn mooi op elkaar afgestemd, met de hand geslepen en methodisch geplaatst in een pavé sterling zilveren zetting.

De Portugese aristocratie, die in deze tijd bij de rijksten van de wereld hoorden, had de weelderige stijl van Versailles omarmd en hield van grote, weelderige sieraden met kostbare stenen als topaas en chrysoberyl, die werden geïmporteerd uit Brazilië. Nadat hun echtegenoten waren overleden trokken aristocratische vrouwen zich vaak terug in kloosters, om daar de rest van hun leven door te brengen, hun juwelen lieten ze na aan de kerk. Deze juwelen worden heel zelden te koop aangeboden, en de stukken die in families bleven worden al generaties lang doorgegeven.

Er is een prachtig boek over de Portugese juwelen uit deze tijd: Five Centuries of Jewelry - National Museum of Ancient Art, Lisbon (1995) 
 


Prijs:  Op aanvraag
Ref nummer:  5883
Status:  Te koopspacer

Lees hier onze aangepast Privacy Policy Sluiten