Enige email technieken nader bekeken

De techniek van het emailleren bestaat al eeuwen en is vermoedelijk ontstaan uit het inleggen van kleine vlakke met stukje glas. De stap van inleggen naar insmelten van glas is niet zo groot. De eerste geëmailleerde cloisonné voorstellingen komen voor in de vijfde eeuw voor Christus en werden veel toegepast in het Byzantijnse rijk. Bij cloisonné worden de kleuren gescheiden gehouden door een opstaande, platte draad. De ruimtes worden opgevuld met verschillende kleuren emailpoeder. Iedere kleur zit in zijn eigen cel. Na het emailleren wordt het voorwerp gepolijst om een mooie, gladde email laag te krijgen.Reispendule in “Japanse style” gesigneerd BAUGRAND, emailleur Antoine Tard; cloisonné enamel op goud; Frankrijk, circa 1870.


Lees meer

Art & Antiques WEEKEND

Op zaterdag 30 september t/m zondag 1 october wordt het Art&Antiques Weekend (Voorheen Open Huis) gehouden. Een bruisend weekend met verschillende tentoonstellingen en aktiviteiten in onze buurt waarvoor het de moeite waard is naar het Spiegelkwartier te komen, ook van buiten Amsterdam.


Lees meer

Juwelier-antiquair blijft een boeiend vak

Elke dag is anders en het is nooit van tevoren in te schatten welke interessante stukken er op je pad komen. Recent kochten wij een armband aan die, na diepgaand onderzoek, door ons wordt toegeschreven aan Louis Wièse.Lees meer

Alexis Falize - Antoine Tard - Gustave Baugrand

Anders dan zijn uitzonderlijke emailleerwerk weten we maar weinig over Antoine Tard. Maar samen met een van de grootste juweliers ooit, Alexis Falize, zorgde hij voor een revolutie in het vak. Hun juwelen met cloisonné email in de Japanse stijl zijn buitengewoon, maar voorbeelden ervan zijn uitermate zeldzaam. Volgens sommigen plaveide hun werk de weg voor Art Nouveau.


Lees meer

OPEN HUIS Niet alles wat blinkt is goud

Voor de 8ste keer begint het Spiegelkwartier het culturele seizoen met OPEN HUIS. Ons thema dit jaar is: Niet alles wat blinkt is goud.


Lees meer

Rijksmuseum verwerft goudstenen bootjescollier van Dekker Antiquairs

Sinds deze zomer is het bootjescollier te zien in de Special Collections van het Rijksmuseum, waar de juwelen zijn tentoongesteld.


Lees meer

Eden en andere juwelen tuinen

Al duizenden jaren imiteren goudsmeden de natuur in edelmetalen en -stenen. Dat heeft sterke connecties met de oudste mythes over het aardse Paradijs, waarin edelstenen voorkomen, en als gevolg daarvan hadden koningen en keizers gouden bomen met edelstenen bladeren in hun paleizen, in het hart van de monarchie.


Lees meer

Minutieus micromozaïek

Micromozaïeken zijn de 19e-eeuwse souvenirs uit Rome. Lees in dit artikel alles over de ontwikkeling van deze minutieuze hoogstandjes en klik door naar het topstuk dat we op dit moment in de collectie hebben.


Lees meer

De Swaan is terug, en ander horlogenieuws

Soms gebeurt het dat een bijzonder object dat je ooit eens verkocht hebt, weer terugkeert in je winkel. Dat is nu het geval met een zeer bijzonder 18e-eeuws zakhorloge door Pieter Swaan. Verder: een bijzondere chatelaine en een horloge van de grote maker Baillon. Dick Verburg, onze horloge- en klokkenkenner, vertelt.


Lees meer

Originele verlovingsringen

Met enige regelmaat krijgen we jongemannen in de winkel – al dan niet met beste vriend – die op zoek zijn naar een verlovingsring. Dat ze daarvoor naar een juwelier-antiquair gaan doet ons natuurlijk goed. In vroeger eeuwen ging men echter heel wat romantischer om met de verlovings- en trouwringen, zoals blijkt uit deze voorbeelden uit onze collectie, die ook nu de hand van een verloofde met grote originaliteit kunnen sieren (mits ze passen, natuurlijk).


Lees meer

Zeldzaam hoogtepunt Frans japonisme op PAN

Het gebeurt bijna nooit dat het 2e exemplaar van een kunstwerk, waarvan er tot zover 1 bekend was, op je pad komt. Vlak voordat PAN Amsterdam van start ging, was dat bij ons het geval. Deze miniatuur koetsklok door Gustave Baugrand, van verguld zilver met emaillering door Antoine Tard, is een zeldzaam hoogtepunt van Frans japonisme uit de 19e eeuw en nu te zien op PAN.


Lees meer

PAN Amsterdam 2015

PAN Amsterdam, dé nationale kunst- en antiekbeurs, is dagelijks geopend tot en met zondag 29 november. Ook dit jaar hebben we weer een bijzonder aanbod aan antieke juwelen, horloges en objets d'art voor u samengesteld. U bent van harte welkom bij ons op stand 27; bekijk hier alvast wat hoogtepunten van 19e eeuwse juweliers en horlogemakers.


Lees meer

Vernieuwde website & social media

Om u beter van dienst te zijn hebben we hard gewerkt aan het updaten van onze website. En als u ons volgt op social media, zoals Facebook, Twitter en Instagram, blijft u goed op de hoogte. Regelmatig plaatsen we prachtige foto's van bijzondere juwelen, horloges, zilver en objets d'art.Lees meer

'Ik heb diep respect voor deze vakmensen - eeuwen later werken hun horloges nog steeds'

Al meer dan 40 jaar runnen Ron Verburg-Dekker en Dick Verburg hun zaak Dekker Antiquairs op de Spiegelgracht. Zij houdt zich met name met juwelen bezig, terwijl hij de horlogespecialist is. Omdat we voor OPEN! dit jaar Horlogerieën als thema hebben gekozen, hebben we Dick geïnterviewd over zijn passie voor horloges.


Lees meer

Waarom doosjes belangrijk zijn - Maison van der Stichel

Soms zijn juweliers enthousiaster over doosjes dan over hun inhoud. Meestal gebeurt dit wanneer een antiek juweel in het originele doosje zit, als (extra) bewijs van authenticiteit. Maar soms voegt zo'n doosje ook toe aan onze kennis over juwelengeschiedenis.


Lees meer

OPEN! 26 en 27 september

Zaterdag 26 en zondag 27 september is het Spiegelkwartier weer OPEN! Ons thema is deze keer: Horlogerieën.


Lees meer

Rembrandt, Geertje en Saskia's juwelen

Het fijne van juwelen is dat het ondanks de kostbare materialen en de verfijnde uitvoering uiteindelijk altijd over mensen gaat. Daarmee krijgen juwelen een emotionele lading, die ook weleens heel negatief kan uitpakken. Rembrandt maakte dat mee met de tweede, minder bekende, vrouw uit zijn leven, Geertje Dircx.


Lees meer

Juwelen in Late Rembrandt

Tot en met 17 mei is de unieke tentoonstelling Late Rembrandt te zien bij onze buren, het Rijksmuseum. Natuurlijk zijn er ook juwelen afgebeeld op de schilderijen. Wij verzamelden wat leuke weetjes, zodat u met een frisse blik (opnieuw) de tentoonstelling kunt bekijken.  


Lees meer

Hoogtepunten van PAN

Ook dit jaar waren we weer als deelnemer aanwezig op de kunst- en antiekbeurs PAN Amsterdam. De volgende objecten konden op veel aandacht van het publiek rekenen en zijn nog beschikbaar.


Lees meer

Tentoonstelling Nederlandse streeksieraden tijdens OPEN!

Op zaterdag 27 en zondag 28 september is het Spiegelkwartier weer OPEN!

Tijdens OPEN!, de jaarlijkse start van het kunstseizoen, houden wij een tentoonstelling over Nederlandse streeksieraden. U kunt bij ons de bijzondere privécollectie bekijken die in meer dan dertig jaar met veel passie bij elkaar is gebracht.

U bent op beide dagen van harte welkom tussen 11.00 en 18.00 uur. 


Lees meer

Koningin Máxima's Zeeuwse puntbellen

Sinds eind mei draagt koningin Máxima puntbellen uit het Land van Cadzand (ca. 1860) die oorspronkelijk uit onze collectie komen. Aan het koninklijke tijdschrift Royalty gaven we een interview over Nederlandse streekjuwelen en deze oorhangers in het bijzonder.Lees meer

Nederlandse streeksieraden

Met gepaste trots tonen wij een collectie van Nederlandse streeksierden die gedurende vele jaren en met grote passie is verzameld en zo voor volgende generaties behouden is gebleven.

Bekijk alle Nederlands streeksieraden


Lees meer

Dekker Antiquairs in de Vogue

Antieke juwelen zijn heel hedendaags!


Lees meer