Art & Antiques Weekend - Schatten uit de 18e eeuw

In het weekeinde van 29 en 30 september wordt in het Spiegelkwartierhet culturele seizoen geopend, met het Art & Antiques Weekend. Bij ons vindt u een tentoonstelling en lezing met als thema 'Schatten uit de 18e eeuw'.

Marion van der Fluit, antieke juwelenonderzoeker, vertelt over allerlei aspecten van juwelen uit de 18e eeuw, de tijd waarin het onderscheid ontstond tussen juwelen voor overdag en voor ’s avonds dat we tot vandaag nog kennen. De vondst van goud, diamanten en edelstenen in Brazilië zorgde voor grote rijkdom in de westerse wereld. En voor een passie voor grote sieraden bezet met gefacetteerde stenen, waarvan wij enkele bijzondere exemplaren laten zien.
In de 18e eeuw vermaakte de bovenlaag van de samenleving zich op soirees, waarbij deze juwelen decent fonkelden in het kaarslicht. De dames droegen hun haren opgestoken en de avondjaponnen hadden een diep décolleté; de perfecte achtergrond voor enorme oorhangers en colliers. De heren droegen schoengespen, knopen en insignes, allemaal rijkelijk bezet met edelstenen.

Het Franse koningshuis, waar de girandole-oorhangers hoogtij vierden, bezat juwelen met historische diamanten. Overdag werden er sieraden gedragen met granaat, kornalijnen, parels, topazen of glas. Aan het einde van de achttiende eeuw begon men met het dragen van sets bij elkaar passende juwelen, de zogenaamde parures. Grand parures bestaan uit sieraden bezet met diamant met edelstenen als robijn, saffier en smaragd. Deze trend zette door aan het hof van Napoleon en is heden ten dage nog te vinden in de cassettes van diverse Europese vorstenhuizen.

Weinig exemplaren hebben de geschiedenis overleefd. Veel sieraden bleven in familiebezit of werden gedoneerd aan de kerk, en veel juwelen werden uit elkaar gehaald om verdeeld te worden bij een erfenis.

Lees hier onze aangepast Privacy Policy Sluiten