• Email hanger en collier met parels door Joanna Brom

  • Hanger met opaal door Ab Wouters

  • Aluminium geanodiseerde kraag door Harriet Mastboom

May Art and Antiques Weekend - Nederlandse edelsmeden 1940 - 1980

Het May Art & Antiques Weekend vindt dit jaar tegelijk plaats met The Amsterdam Trail, een route langs galeries met tribale objecten waar moderne kunst wordt tentoongesteld. In het Spiegelkwartier worden exposities, lezingen en openingen georganiseerd. Bij Dekker Antiquairs krijgen werken van de Nederlandse edelsmeden Joanna Brom en Ab Wouters een speciale plek en geeft juwelenresearcher Marion van der Fluit een lezing, over het belang van de Nederlandse edelsmeedkunst in de jaren 1940 - 1980. De lezing is op zaterdag 26 mei om 13 uur, en om 16 uur. Ook tonen we bijzondere sieraden van kunstenaars Harriët Mastboom, Lijsbeth Teding van Berkhout en Irene Bakker.

Joanna Brom (1898 - 1980) werd opgeleid in Salzburg, Wenen, Berlijn en Leipzig. Ze werkte tot 1958 in het familiebedrijf Edelsmidse Brom in Utrecht, als edelsmid en emailleur. Zij verfraaide de kerkelijke voorwerpen die door de edelsmeden werd gemaakt; monstransen kelken, vazen en schalen werden door haar met email versierd. Daarnaast maakte ze sieraden en portretminiaturen in email.

Ab Wouters (1918 – 1990) behoorde samen met o.a. Archibald Dumbar en Chris Steenbergen tot de toonaangevende edelsmeden van de generatie die direct na de oorlog actief was. Ab Wouters vatte het vak van edelsmid zeer breed op, zijn oeuvre loopt van sieraden tot grote monumentale werken. Boymans van Beuningen, het Rijksmuseum en het Museum Arnhem hebben werken van Ab Wouters in hun collectie en zijn juwelen worden verzameld.

Harriët Mastboom (1947) is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie. In haar werk past zij giethars toe, waarin ze onder meer toegangskaartjes voor voetbalwedstrijden, ansichtkaarten, AH-zegels en frisdrankdoppen verwerkt. Met een foto uit een catalogus van Christie’s, ingegoten in giethars, maakte ze een “smaragden” broche. Lijsbeth Teding van Berkhout (1946) is edelsmid, sieraadontwerper en beeldhouwer, ze studeerde aan Rietveld Academie Amsterdam en is werkzaam als zelfstandig edelsmid. Ook Irene Bakker (1948) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, van haar tonen wij sieraden van zilverplaat, waaronder een armband die ze maakte voor  de Wereldtentoonstelling in Osaka in 1970.

Lees hier onze aangepast Privacy Policy Sluiten