• Broche door Felix Bracquemond

  • Face-à-main door René Lalique

  • Hanger door George Le Turcq

  • Een hanger / broche door Gabriël Falguières

  • Le Japon Artistique

Uitzonderlijke Art Nouveau sieraden

Felix Bracquemond

De Parijse allround kunstenaar Felix Bracquemond (1833-1914) raakte na zijn ontdekking, in 1856 al, van een aantal schetsen van Hokusai, bijzonder onder de indruk van de Japanse prentkunst. Hij deelde zijn enthousiasme ook met collega kunstenaars. Het Japonisme verspreidde zich snel, mede dankzij de wereldtentoonstellingen in Londen (1862) en Parijs (1867). Op de laatstgenoemde exposeerde Bracquemond een door Hokusai geïnspireerd servies. 

In zijn latere werk vond de overgang van door de Japan beïnvloedde stijl naar de Art Nouveau plaats. Met zijn voorkeur voor plantenmotieven paste hij goed in deze nieuwe stroming.

In 1904 gaf Joseph Vitta, een gefortuneerde bankier de opdracht aan Bracquemond voor vier broches met transparant email. Een van de vier  kunnen wij nu presenteren.

Bij onze broche zijn in het doorschijnende ontwerp opvallend aanwezig het monogram B voor Braquemond, AR voor Alexandre Riquet, de goudsmid, en JV voor Joseph Vitta, de opdrachtgever. De kamperfoelie staat onder andere voor geluk en het lelietje van dalen voor nederigheid en het brengt geluk in de liefde. 

René Lalique

René Lalique (1860-1945) exposeerde bij Samuel Bing sinds de heropening van diens galerie in 1895. Bing had er de veelzeggende naam La Maison de l’Art Nouveau voorgekozen. Met Lalique deelde hij zijn enthousiasme voor de Japanse kunst. In 1891 was hij zelfs gestart met de uitgave van een tijdschrift Le Japon Artistique. Mede dankzij de internationale verspreiding werd het een invloedrijk blad.

George Le Turcq

In maart 1899 exposeerde George Le Turcq verschillende juwelen in Monte Carlo waaronder een hanger met de inscriptie In hoc Felicitas of 'hierin ligt gelukzaligheid'.
De godin Felicitas verbeeldt de vruchtbaarheid van de vrouw en de late herfst en vroege winter. Vanaf de vroegste tijden is maretak een van de meest magische en heilige planten van de Europese folklore. Of, in een meer romantische context, met Kerstmis kan een jonge dame die onder een maretak staat niet weigeren om gekust te worden.

Gabriël Falguières

Een jaar later, op de Exposition Universelle, exposeerde Gabriel Falguières het juweel Fécondité, een 18kt gouden en geëmailleerde hanger / broche. De wulpse vrouw met blote borsten verpersoonlijkt de vruchtbaarheid.

De Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900 trok tussen april en november bijna vijftig miljoen bezoekers uit alle windstreken. Deze, ook voor de Art Nouveau zo belangrijke, immense  tentoonstelling markeerde het hoogtepunt van de Art Nouveau, maar leidde vervolgens ook het voorbij gaan van deze kunststroming in. Het publiek wenste nu ook goedkoop geproduceerde producten in de Art Nouveau-stijl. Tussen april en november 1900 trok het bijna vijftig miljoen bezoekers uit de hele wereld. Samuel Bing sloot de deur van zijn galerie in maart 1905, wellicht ook een duidelijk teken.

Lees hier onze aangepast Privacy Policy Sluiten