Stempel met wapenzegel

Signed

Land:  Nederland
Periode:  17de eeuw

Stempel met wapenzegel familie Knappert Nederland, 17e eeuw. Middelburg, jaarletter L Afm. zegel: 22 x 20 mm. hoog 3cm  gewicht 13,5 gramHoewel kleuraanduiding ontbreekt kan aan de hand van de wapenafbeelding op de stempelvoet toch worden vastgesteld uit welke familie dit wapen stamt. Het betreft namelijk de Nederlandse familie Knappert. Deze familie wordt gerekend tot het Nederlandse patriciaat (zie Ned. Patr. Deel 3). De oudst bekende Knappert is Cornelis, geboren 25 dec. 1649 en te Maassluis overleden 14 december 1707. Hoewel de familie van oorsprong uit Maassluis stamt heeft zij zich reeds in de tweede generatie gevestigd in Schiedam; daar zijn de meeste latere nakomelingen te vinden. In Schiedam, maar ook elders hebben zij verschillende maatschappelijk relevante beroepen uitgeoefend, zoals predikant, notaris, burgemeester, apotheker etc. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de familie reeds van oudsher een familiewapen voert. 
Het wapen Knappert wordt als volgt omschreven: Golvend doorsneden; I in goud een rood hert oprijzend uit de delingslijn; II. Golvend gedwarsbalkt van blauw en goud in zes stukken. Helmteken: het hert van het schild uitkomend. Dekkleden: goud en blauw. Wellicht zijn er buiten de stempelvoet aanwijzingen omtrent de periode waarin het stempel is ontstaan (jaarletter, meesterteken, stijl etc). 
De stijl van de wapenafbeelding op zich doet vermoeden dat het dateert uit de 17e eeuw. Dan zou - behalve de bovengenoemde Cornelis Knappert -  het meest als oorspronkelijke eigenaar in aanmerking komen: diens zoon van Cornelis, Symon geheten, geb. Maassluis 7 dec. 1689, leproosmeester, begraven te Schiedam 20 mei 1769.


Prijs:      €850,-
Ref nummer:  3867
Status:  Te koopspacer

Lees hier onze aangepast Privacy Policy Sluiten