Stempel met wapenzegel Craeyvanger

Land:  Nederland
Periode:  17de eeuw

Zilveren stempel met wapenzegel; geslacht Craeyvanger Nederland, 17e eeuw


Het wapen kan worden omschreven als: in goud een zwarte kraai; helmteken: de kraai van het schild; schildhouders: twee leeuwen/leeuwinnen. Het geheel op een informeel console; kleur dekkleden niet te determineren. De uitvoering van de stempelvoet is niet erg stijlvast. Mogelijk zijn er aanwijzingen op de handgreep (meesterteken, gehaltemerk) die aanvullende informatie opleveren.  
De naam Craeyvanger komt voor in Doesburg, later in Arnhem en daarna vooral in Utrecht. Er zijn in de tweede helft van de 18e eeuw slechts twee Craeyvangers bekend die in Amsterdam woonden: Mr. Gualterus (Carel) Petrus C. (Utr. 26-4-1739 â€' Amst. 26-10-1776) commissaris van de buitenlandse depĂŞches, koopman, bankier etc. en diens broer Mr. Elias Craeyvanger (Utr 6-4-1754 â€' Utr 1-4-1811), bewindvoerder WIC. De naam Craeijvanger/Craeyvanger blijkt inmiddels te zijn uitgestorven.

Het is vrijwel zeker dat het stempel afkomstig is uit het geslacht Craeyvanger. Van dit geslacht, waarvan de leden regelmatig worden aangeduid met Jonker en Jonkvrouw, is geen officiĂ«le beschreven genealogie bekend. Wel is bekend dat leden van deze familie getrouwd zijn met andere vooraanstaande Nederlandse families. Het archief Craeyvanger maakt  onderdeel uit van het archief van de bekende familie “Martens van Sevenhoven”.  het bestaan van 10 schilderijen van 2 ouders en hun 8 kinderen. Een dergelijke verzameling is zeer zeldzaam in de 17e eeuw. Meestal werden toen familieportretten in Ă©Ă©n groot schilderij samengebracht. Bovendien waren de schilders gerenommeerd: Gerard ter Borch en twee van zijn leerlingen. Deze verzameling is enkele jaren geleden in zijn geheel verkocht en behoort nu tot The Leiden Collection New York. Momenteel bevindt de collectie zich in haar geheel in Nederland. Zij wordt geexposeerd in Museum De Fundatie in Zwolle.


Prijs:      €950,-
Ref nummer:  3842
Status:  Te koopspacer

Lees hier onze aangepast Privacy Policy Sluiten