Email slagwerkhorloge

Email slagwerkhorloge

Kühn J. H.

J. H. Kühn, Amsterdam, Werk Nr. 7901, 46 mm,  circa 1790Zakhorloge met email, parels, diamant en slagwerk, gesigneerd Jan Hendrik Kühn, Amsterdam, Nr. 7901. circa 1790. Louis XVI

Dit horloge is in de 18e eeuw, rond 1780-1790 gemaakt door Jan Hendrik Kühn. J. H. Kühn is in deze periode van Lübeck naar Amsterdam getrokken en heeft een werkplaats met winkel in de Kalverstraat, hoek Heilige weg gehad. In het jaar 1788 is hij poorter van Amsterdam geworden en was toen der tijd meester uurwerkmaker. Ook was hij mede ondertekenaar in 1790 van een request om erkenning van het uurwerkmakers Gilde te verkrijgen. Hij had zich bezig gehouden met de produktie van zakhorloges en typisch Nederlandse staande horloges en wandklokken. In 1811 is hij overleden en zijn vrouw heeft de zaak nog enkele jaren voortgezet.
Technisch: Het horloge heeft snek en in goed functionerende staat, Het horloge slaat de uren en de kwartieren d.m.v een druk op de pendan (à toc) , kan echter ook uitgeschakeld worden. De voorzijde heeft nog het originele glas.
De kast van het horloge is van goud, geen keurmerken gevonden. De kast is bezet met 80 natuurlijke parels. Wijzerplaat is wit geëmailleerd en romeinse zwarte cijfering. Minuten verdeling in bovenrand 5-10 enz. 60 minuten. De minuten wijzer is bezet met 11 diamanten en de uurwijzer met 4 diamanten .
Achterzijde: Ook hier natuurlijke parels langs de kas rand en centraal een opengewerkt zilveren appliek waarin 21 diamanten van hoge kwaliteit gezet. Voor de rest is het horloge voorzien van kobaltblauw email op een champlevée fond met een gekleurde decor rand.
Een tweede beschermkast met glas gezet om het diamanten appliek te beschermen.
Gezien de leeftijd van het horloge is de staat van onderhoud onwaarschijnlijk goed. 
Diam.: 50mm


Land:    Zwitserland
Periode:    1750 - 1900
Ref nummer:    5532
Status:    Verkocht

Kunt u niet vinden waarnaar u op zoek bent?

Zoekt u iets bijzonders om cadeau te geven of voor uw eigen verzameling? Laat het ons weten via het contactformulier, dan houden we u op de hoogte wanneer we iets voor u hebben.

  • Onderwerp:
  • Naam:
  • E-mailadres:
  • Beschrijving:
  • Hoeveel is negen min drie

Wij maken gebruik van cookies. Accepteren Weigeren