Geëmailleerd zakhorloge Louis XVI

Geemailleerd zakhorloge Louis XVI

Gide

Zakhorloge Louis XVI gesigneerd “Gide” Rue St. Louis au Palais


Xavier Gide, werkzaam en gevestigd aldaar 1762-1787, Horloger en kastenmaker. Uurwerk met spillegang, wit geëmailleerde wijzerplaat met arabische uuraanduiding, minutenring. De kast in 18k goud,front en achterzijde met een parellunette, de achterzijde fraai grëmailleerd in Louis XVI stijl. Hij was tevens werkzaam voor A. L. Breguet. Een familielid was emailleur Marie Gide

Bijzonder fraaie geëmailleerde kast met parellunette.

Geassocieerd met A.L Breguet van 1775 t/m 1791
Diam.: 37mm


Invloed van de decorative kunsten
De emailschilders beperken zich niet louter tot het ontlenen van enkele werken uit de schilderkunst. Ze gebruiken ook het grote repertorium aan ornamenten uit de decoratieve kunsten (binnenhuisinrichting, kunstnijverheden, textiel).
Porselein is op dat ogenblik zeer in de mode en de emailkunst ontleent hieraan enkele technische verfijningen. De geschilderde versieringen ervan, die in de oven worden gefixeerd, vormen een constante bron van inspiratie. Zoals ook geborduurde zijde en indische stoffen waarvan de gebloemde motievenen schitterende kleuren terug te vinden zijn op tal van horlogekasten.


zie tentoonstelling Once upon a timeHet gouden tijdperk van het geëmailleerde uurwerk (1650-1850) te Brussel 2017  
Type:    Zakhorloge
Land:    Frankrijk
Periode:    1750 - 1900
Ref nummer:    5511
Status:    Verkocht

Kunt u niet vinden waarnaar u op zoek bent?

Zoekt u iets bijzonders om cadeau te geven of voor uw eigen verzameling? Laat het ons weten via het contactformulier, dan houden we u op de hoogte wanneer we iets voor u hebben.

  • Onderwerp:
  • Naam:
  • E-mailadres:
  • Beschrijving:
  • Hoeveel is negen min drie

Wij maken gebruik van cookies. Accepteren Weigeren