Gouden beurs met verstopt uurwerk

Gouden beurs met verstopt uurwerk

Bautte & Cie, J.F.

Geëmailleerde beurs met verstopt uurwerk
in 18 karaat goud en bezet met diamanten
Geëmailleerd landschap door Auguste Dutertre, Genève
Gesigneerd J.F. Bautte & Cie, Genève, ca. 1850

In de 19e eeuw zaten horloges geregeld verstopt in voorwerpen zoals deze portemonnee, maar ook in broches en hangers. Deze waren niet bedoeld voor alledaags gebruik, maar voor sociale gelegenheden, zoals een bezoek aan de opera of een bal. Tijdens deze gelegenheden was het not done om op de tijd te letten, vooral voor vrouwen. De etiquetteregel dat je bij avondkleding, vooral bij gala, geen horloge draagt bestaat tegenwoordig nog steeds en komt hier vandaan.

Jean-François Bautte (1772-1837) werd al jong wees. Op zijn twaalfde kreeg hij een leerplek waar hij werd getraind als kastenmaker, graveur, horlogemaker, juwelier en goudsmid. In 1791 signeerde hij zijn eerste werken. In 1793 ging hij samenwerken met Jacques-Dauphin Moulinié onder de naam Moulinié & Bautte. In 1804 werd Jean-Gabriel Moynier partner. Bautte excelleerde in vormhorloges: verstopt in miniatuur muziekinstrumenten, vlinders en bloemen, hij maakte zelfs een horloge in de vorm van een geweer waar parfum uit kwam. Hij was een van de eersten die extra dunne horloges maakte. De firma had winkels in Genève, Parijs en Florence, leverde aan de gekroonde hoofden van Europa en handelde met Turkije, India en China. Bautte wordt genoemd in de werken van Alexandre Dumas père, Balzac en John Ruskin. Toen Jean-François in 1837 overleed, gingen zijn zoon Jacques en schoonzoon Jean-Samuel Rossel verder onder de naam J.F. Bautte & Cie, makers van horloges en juwelen. Onder hun leiding is deze portemonnee gemaakt.

De emaillering is door Auguste Dutertre, een van de grote 19e-eeuwse emailleurs in Genève. In het Patek Philippe Museum in Genève bevindt zich een vergelijkbare emaillering van Dutertre op een sigarenetui met uurwerk met sleutelopwinding.

Land:    Zwitserland
Periode:    1750 - 1900
Ref nummer:    4996
Status:    Verkocht

Kunt u niet vinden waarnaar u op zoek bent?

Zoekt u iets bijzonders om cadeau te geven of voor uw eigen verzameling? Laat het ons weten via het contactformulier, dan houden we u op de hoogte wanneer we iets voor u hebben.

  • Onderwerp:
  • Naam:
  • E-mailadres:
  • Beschrijving:
  • Hoeveel is negen min drie

Wij maken gebruik van cookies. Accepteren Weigeren