Zakhorloge High Reliëf

Zakhorloge High Relief

Grantham Jn.

Zakhorloge, High reliëf; Jn. Grantham, London, no 4184 JL I /J 1764-1765 Engeland.Zakhorloge, de kast met gedreven gouden voorstelling van een romantisch tafereel en champlevé gouden wijzerplaat met Romeinse cijfers voor de uren en Arabische cijfers voor de minuten. Hollandse minutenboogjes. Centraal een allegorische voorstelling van de zon en de maan, hierin tevens datum-aanduiding en makers-naam Grantham. ø 4.5cm 
Wijzerplaat: Apollo en Nymphe Daphne Kast: Acteon en Diana  Het uurwerk verguld, vol platinewerk, egyptische pilaren, hollandse kloof, ajour gezaagd en gegraveerd, zilveren reglageschijf, ajour ornamant bij de opwindas, spillegang, ketting en snek, drie-armige stalen balans met vlakke spiraalveer. De achterplatine met sigatuur, adres en uurwerknummer.


De kast “pair cased”, de binnenkast in 20k goud, glad gepolijst, gemerkt; London, gehaltemerk, jaarletter E = 1760 en meesterteken A.D. De buitenkast in 22k goud, hoog reliëf met een scène romantiek uit de Griekse mythologie.


De wijzerplaat in 20k goud, champlevée-techniek, het centrum met een zon en maan symboliek, romeinse uren, arabische vijf-minuten verdeling en minuten arcaderie. Geblauwd stalen beetle en poker wijzers. Het datum venster geplaatst boven de VI uur indicatie.


John Grantham, gevestigd te Londen was werkzaam midden 18e eeuw. Een gouden, agaat en repetitie horloge in de Maurice Sternberger collectie, tentoongesteld in het Metropolitan Museum of Art in N.Y.


Literatuur: G.H. Bailly, Clock and Watchmakers of the World, pag. 130 Afm.: diameter; 48mm Conditie: Uitstekend

Land:    Engeland
Periode:    1750 - 1900
Ref nummer:    5343
Status:    Verkocht

Kunt u niet vinden waarnaar u op zoek bent?

Zoekt u iets bijzonders om cadeau te geven of voor uw eigen verzameling? Laat het ons weten via het contactformulier, dan houden we u op de hoogte wanneer we iets voor u hebben.

  • Onderwerp:
  • Naam:
  • E-mailadres:
  • Beschrijving:
  • Hoeveel is negen min drie

Wij maken gebruik van cookies. Accepteren Weigeren