Armband met panelen en maw-sit-sit

Armband met panelen en maw-sit-sit

Armband in 18k goud vervaardigd doorArchibald Dumbar tussen 1964 - 1970.  De armband is voluit gesigneerd A. DUMBAR op het veiligheidsclipje van de sluiting en voorzien van meesterteken en gehalte keur. Gewicht 98,9 gram

De vijf panelen zijn versierd met gebeeldhouwde wilde dieren waartussen Maw-sit-sitArchibald Dumbar (1916-1988)was een Nederlandse edelsmid en sieradenontwerper die bekend geworden is door de zogenaamde “spijltjesstijl”. Deze ruimtelijke stijl is typisch voor de na-oorlogse jaren. Dumbar werd opgeleid aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam (nu de Gerrit Rietveld Academie) en begon in 1945 als zelfstandig edelsmid. De werken van Dumbar zijn soms niet gesigneerd, maar herkenbaar door het grote vakmanschap en typische organische beeldtaal. 

Archibald Dumbar was de ontwerper van de eerste Gouden Televizierring, die vanaf 1964 wordt uitgereikt; hij heeft de ring vier keer geleverd. Zijn Televizierringen zijn van 18-karaat goud met gravures op de zijkanten en hebben een chalcedoon hoog op de ring gemonteerd; een ouderwets, bol televisiescherm symboliserend.

Dumbar verwierf in 1963 de eerste en tweede prijs van de Federatie Goud en Zilver. Een aantal sieraden van Dumbars hand zijn eigendom van het Rijksmuseum in Amsterdam. Ook het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch heeft werken van Dumbar in de collectie. Archibald Dumbar exposeerde gedurende zijn leven in binnen- en buitenland, waaronder in London en München, Amsterdam (o.a. Stedelijk Museum) en Rotterdam (o.a. Boymans van Beuningen), in Galerie Het Kapelhuis en in Museum het Kruithuis in Den Bosch. Hij had een doorlopende expositie op het Goois Scheppend Ambacht in Hilversum. Naast het werk voor zijn eigen collectie ontwierp Archibald Dumbar ook in opdracht van particulieren en bedrijven. Het was voor hem een uitdaging om bij zulke opdrachten zowel de wens van de klant als de esthetische en vernieuwende aard van zijn werk in het oog te houden.  

Type:    Armbanden
Land:    Nederland
Periode:    Onbekend
Ref nummer:    5642
Status:    Verkocht

Kunt u niet vinden waarnaar u op zoek bent?

Zoekt u iets bijzonders om cadeau te geven of voor uw eigen verzameling? Laat het ons weten via het contactformulier, dan houden we u op de hoogte wanneer we iets voor u hebben.

  • Onderwerp:
  • Naam:
  • E-mailadres:
  • Beschrijving:
  • Hoeveel is negen min drie

Wij maken gebruik van cookies. Accepteren Weigeren