Belangrijke armband in goud, robijn en diamant, jaren 40

Belangrijke armband in goud, robijn en diamant, jaren 40

Dumbar Archibald

14 karaat wit- en geelgouden armband bezet met 30 cabochon geslepen robijnen en 10 roos geslepen diamanten.
Gesigneerd: Archibald Dumbar
Nederland, 1945-1950
Gewicht: 49.2 gram

Archibald Dumbar (1916-1988) was een toonaangevend en vakbekwaam edelsmid. Dumbar werd opgeleid aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam. Met Chris Steenbergen bleef hij in de oorlogsjaren langer op die school om tewerkstelling in Duitsland te voorkomen. In de eerste naoorlogse jaren, waarin deze armband is gemaakt, werkte hij regelmatig voor juweliers. Hij was toen in Amsterdam gevestigd aan de Amstel in een atelier dat hij onder meer deelde met zijn zwager Chris Steenbergen en Esther Swart-Hudig. Midden jaren vijftig ging hij zijn vak als een zelfstandige, beeldende discipline beoefenen.

Hij presenteerde zijn werk in menig tentoonstelling van moderne sieraden door het hele land, die regelmatig in het vakblad werden besproken door zijn oude docent Jac. Jacobs. Hij verhuisde naar Hilversum en presenteerde zijn werk aldaar bij het kunstenaarscollectief GSA (Goois Scheppend Ambacht). Dumbar werkte onder meer in de zogenaamde spijltjesstijl. Een aantal sieraden van zijn hand is door Marjan Unger en Gerard Unger samen met honderden andere sieraden van diverse Nederlandse ontwerpers in 2009 geschonken aan het Rijksmuseum Amsterdam.

Scharnier
In 1953 was het werk van Dumbar te zien op een tentoonstelling in Franeker. De Leeuwarder Courant schreef op 16-9-1953: '[..] terwijl Dumbar er een genoegen in schept zijn sieraden, op zich zelf juweeltjes van edelsmeedkunst, allerlei technische aardigheidjes aan te brengen. Zelfs een man moet b.v. wel in verrukking geraken bij het zien van de sluiting van die ene armband.' Deze observatie is van toepassing op dit stuk, dat op het eerste gezicht een slavenarmband lijkt, maar dat niet is door het bijzondere scharnier dat er op een onzichtbare manier in zit. De jaren na de Tweede Wereldoorlog waren moeilijk. Er was schaarste, ook in materiaal voor edelsmeden. Daardoor ontstaat een extra focus op techniek, die in het bijzondere scharnier van deze tijdloze, draagbare en beschaafde armband goed naar voren komt.

Type:    Armbanden
Land:    Nederland
Periode:    Onbekend
Ref nummer:    4566
Status:    Verkocht

Kunt u niet vinden waarnaar u op zoek bent?

Zoekt u iets bijzonders om cadeau te geven of voor uw eigen verzameling? Laat het ons weten via het contactformulier, dan houden we u op de hoogte wanneer we iets voor u hebben.

  • Onderwerp:
  • Naam:
  • E-mailadres:
  • Beschrijving:
  • Hoeveel is negen min drie

Wij maken gebruik van cookies. Accepteren Weigeren