Collier met drie cameeën. Empire

Collier met drie cameeen. Empire

Ongesigneerd

Collier, 14 kt goud en bestaande uit drie cameeën met mythologische en klassieke scenes naar de Deense sculpteur Bertel Thorvaldsen (1770-1840) Empire
gewicht: 50,2 gramHet neoclassicisme was een stroming in de kunst aan het eind van de 18de en het begin van de 19de eeuw waarbij men zich richtte op voorbeelden van de oude Grieken en Romeinen. Cameeën en intaglios uit deze vroege periode werden in de 18e eeuw fanatiek verzameld door onder andere keizerin Catharina van Rusland. Langzaam verspreiden de gesneden stenen zich aan het begin van de 19e naar het modieuze sieraad. Scènes uit mythologische verhalen werden door kunstenaars als Bertel Thorwaldsen uit Denemarken of de Engelsman John Flaxman met tekeningen en sculpturen onder de aandacht gebracht. Flaxman werkte voor de porseleinfabriek Wedgwood. 
Met name in Italië werd het neoclassicistische ideaal beeld omgezet in miniatuur. Kostbare zeeschelpen en koralen werden uitgesneden met een voorstelling van goden en godinnen. Een minutieus gesneden schelp camee was een gewaardeerd bezit. Dat de kleine kunstwerkjes uiteindelijk in sieraden terecht kwamen, is niet verwonderlijk. Het combineerde prachtig met de sierlijke, dunne witte baptisten japonnen die het modebeeld bepaalde.


Collier c.1810-1820 gezet in goud, met drie cameeën gesneden uit de kostbare Cassis Madegascariens schelp. Van links naar recht: Aurora (Eos), godin van de dageraad rijdt op een tweewielige strijdwagen over de wolken in de hemel met een brandende toorts om de nacht te verdrijven.Hermes (Mercurius) de boodschapper van de goden brengt het kind Dionysius (Bacchus) naar een nymph.Apollo, op Zeus na de belangrijkste mannelijke god, weergegeven in zijn gouden strijdwagen met vier paarden. Op zijn rug bungelt een pijlen koker.

Type:    Colliers
Land:    Italie
Periode:    1750 - 1900
Prijs:    Op aanvraag
Ref nummer:    7178
Status:    Te koop

Kunt u niet vinden waarnaar u op zoek bent?

Zoekt u iets bijzonders om cadeau te geven of voor uw eigen verzameling? Laat het ons weten via het contactformulier, dan houden we u op de hoogte wanneer we iets voor u hebben.

  • Onderwerp:
  • Naam:
  • E-mailadres:
  • Beschrijving:
  • Hoeveel is negen min drie

Wij maken gebruik van cookies. Accepteren Weigeren