Grote bergkristallen broche met terrier (Essex crystal)

  Grote bergkristallen broche met terrier (Essex crystal)

  Ongesigneerd

  Een 14K gouden, bergkristallen broche met turkoois en parels. De cabochon geslepen bergkristal is ingeschilderd met de afbeelding van een terrier, omgeven door turkoois en parels. Engeland, circa 1870. Bruto gewicht: ca. 18,8 gram. Diameter: 3,5 cm. Prachtige kwaliteit “Essex crystal”.


  Essex crystal is de naam voor dit doort juwelen van bergkristal. Een stuk bergkristal wordt cabochon geslepen (een platte achterkant en een bolle voorkant), waarna de platte achterkant wordt uitgesneden en gepolijst. De uitsnede wordt met de hand beschilderd in meerdere kleuren, zodat de schildering lijkt te zweven en een driedimensionaal effect ontstaat, door de bolle voorkant bezien. Deze kunstvorm is waarschijnlijk ontstaan in Europa, mogelijk in Belgie. Er wordt gezegd dat Thomas Cook dit proces in Engeland introduceerde rond 1860 en de kristallen broches werden daar voor het eerst verkocht door Hancocks in Londen. Deze juwelen werden Essex crystal genoemd, omdat de meestelijke schilderingen ten onrechte werden toegeschreven aan de destijds populaire miniatuurschilder William Essex, die miniatuurportretjes van email maakte, een favoriet van koningin Victoria. Maar met de plaats Essex of de schilder William Essex hebben deze juwelen van bergkristal in werkelijkheid niet veel te maken.


  Type:    Broches
  Land:    Engeland
  Periode:    1750 - 1900
  Ref nummer:    5803
  Status:    Verkocht

  Kunt u niet vinden waarnaar u op zoek bent?

  Zoekt u iets bijzonders om cadeau te geven of voor uw eigen verzameling? Laat het ons weten via het contactformulier, dan houden we u op de hoogte wanneer we iets voor u hebben.

  • Onderwerp:
  • Naam:
  • E-mailadres:
  • Beschrijving:
  • Hoeveel is negen min drie

  Wij maken gebruik van cookies. Accepteren Weigeren