Hanger in Garland Style met Aquamarijn

  Hanger in Garland Style met Aquamarijn

  Ongesigneerd

  Aquamarijn hanger in platina, briljant geslepen diamanten en parels. Belle Epoque


  Afmeting: 5,0 x 3,0 cm
  gewicht: 11,4 gram

  lengte collie is 40cm

  Platina, diamantjes en aquamarijn. Waarschijnlijk Parijs, ca.1905-1910.
  Na het goud en zilver van de negentiende eeuw, was de juwelier Louis Cartier (1875-1942) de eerste die omstreeks 1890 platina ging verwerken. Hierdoor ontstonden ragfijne juwelen onder de naam “Style Quirlande”, of “Garland Style”, die echter geheel werd geïnspireerd door de tijd van koning Lodewijk XVI en koningin Marie-Antoinette. Lois Cartier stuurde zijn ontwerpers zelfs de straat op om geveldétails, zoals balkonhekken, van achttiende eeuwse panden over te nemen als inspiratie voor zijn juwelen. Voor wie niet van de “moderne” en avant-gardistische Art Nouveau hield, maar naar klassieke juwelen zocht, was deze stijl een uitkomst. Cartier en zijn navolgers hadden er dan ook groot succes mee, zeker tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
  De aquamarijn past met zijn zachte blauwe kleur geheel in het beeld van de pasteltinten, die het modebeeld in die jaren bepaalde, in Parijs vooral aangevoerd door het modehuis Worth, de buurman én schoonvader van Louis Cartier in de rue de la Paix. Die kleuren waren onder andere zachtblauw, roze, groen, lila en een kleur, die door Worth hilarisch werd omschreven als “quise-de-nymf”, het dijbeen van een jong meisje. In deze sfeer past dit juweel, waarvan het kleine motiefje aan de bovenkant doet denken aan een vuurslag, zoals het verwerkt werd in de juwelen, behorend bij de Orde van de Kousenband. Mogelijk was deze hanger dan ook bedoeld als liefdes-, of huwelijksgeschenk.  

  Type:    Hangers
  Land:    Frankrijk
  Periode:    1900 - 1940
  Ref nummer:    6738
  Status:    Verkocht

  Kunt u niet vinden waarnaar u op zoek bent?

  Zoekt u iets bijzonders om cadeau te geven of voor uw eigen verzameling? Laat het ons weten via het contactformulier, dan houden we u op de hoogte wanneer we iets voor u hebben.

  • Onderwerp:
  • Naam:
  • E-mailadres:
  • Beschrijving:
  • Hoeveel is negen min drie

  Wij maken gebruik van cookies. Accepteren Weigeren