Rivièra armband Belle Epoque

Riviera armband Belle Epoque

Gesigneerd


Een Belle Epoque rivière-armband van platina en diamant, bestaande uit een rij van 49 briljantgeslepen diamanten. Lengte: 18 cm, gewicht: 15 gram. 
In origineel etui met winkeliersmerk Roelof Citroen, Amsterdam en opschrift: Stapelloop Hr. Ms. Torpedobootjager “EVERTSEN” 29 - 12 - ‘26
Nederland, circa 1920.   


Een armband met geschiedenis
Het originele etui van deze armband is een rood doosje van Roelof Citroen, de oudste zoon van Barend Roelof Citroen die in 1827 de eerste juwelierszaak in Amsterdam opende, van wat het langstbestaande familiebedrijf in juwelen van Nederland zou worden. Op het etui staan de naam van een torpedojager van de Nederlandse marine, en een datum. De armband is nog even mooi als in 1926, maar het verhaal van de torpedobootjager is triest.   


De Hr.Ms. Evertsen was een Nederlandse torpedobootjager van de Admiralenklasse. Een torpedobootjager is een snel en wendbaar oorlogsschip dat werd gebouwd vanaf het einde van de negentiende eeuw, bedoeld voor het escorteren van grotere schepen in een vloot of gevechtseenheid en daarbij weerstand te leveren tegen kleinere, krachtige aanvallers met korte-afstandsgeschut (oorspronkelijk torpedoboten, later ook onderzeeboten en vliegtuigen). De Hr. Ms. Evertsen werd gedoopt op 29 december 1926. De tewaterlating werd ceremonieel verricht door de vrouw van de burgemeester van Rotterdam, mevrouw Wytema-Versteegh. Als herinnering aan deze gebeurtenis ontving zij deze prachtige platina en diamanten armband. Op 12 april 1928 werd de Evertsen in dienst genomen en op 27 september 1928 vertrok zij naar Nederlands Indië.    


Na veertien jaar dienst werd de Hr. Ms. Evertsen op 1 maart 1942 door de Japanse marine onder vuur genomen in de Straat van Soenda. De geallieerde troepen leden die week, in de Slag om de Javazee op 27 februari en in kleinere gevechten in de dagen erna, een rampzalige nederlaag tegen de Japanners, die leidde tot de bezetting van Nederlands Indië door Japan. Op de Hr. Ms. Evertsen ontstond brand nadat ze twemaal onder vuur was genomen, de bemanning heeft het schip daarop moeten verlaten en waarbij drie van de 149-koppige bemanningsleden het leven lieten. De anderen werden negen dagen later gevangengenomen en naar interneringskampen afgevoerd.    


Dit originele etui en het originele armbandje vertellen een stuk van de Nederlandse geschiedenis, van kolonialisme, wereldoorlogen en prachtige handgemaakte juwelen.  

Type:    Armbanden
Land:    Nederland
Periode:    1750 - 1900
Ref nummer:    5256
Status:    Verkocht

Kunt u niet vinden waarnaar u op zoek bent?

Zoekt u iets bijzonders om cadeau te geven of voor uw eigen verzameling? Laat het ons weten via het contactformulier, dan houden we u op de hoogte wanneer we iets voor u hebben.

  • Onderwerp:
  • Naam:
  • E-mailadres:
  • Beschrijving:
  • Hoeveel is negen min drie

Wij maken gebruik van cookies. Accepteren Weigeren