Rijksmuseum verwerft goudstenen bootjescollier

18.12.2023

Rijksmuseum verwerft goudstenen bootjescollier

Sinds een aantal jaar is een Dordrechts bootjescollier te zien in de Special Collections van het Rijksmuseum, waar alle juwelen zijn tentoongesteld. Het Rijksmuseum kocht dit bijzondere Nederlands bootjescollier uit onze collectie. In de meeste gevallen zijn deze bezet met granaten, maar ons exemplaar is versierd met goudsteen.

De bootjesketting is of in 1701 of in 1722 gemaakt in Dordrecht, welke van de twee wordt nog onderzocht. Het collier – een van de oudste bekende voorbeelden – is typisch voor Friesland, Groningen en Holland, maar het gebruik van gefacetteerd goudsteen maakt het extra bijzonder.

Over goudsteen
Goudsteen is geen edelsteen, maar glas met koperelementen dat al sinds de tweede helft van de 16e eeuw op het Venetiaanse eiland Murano wordt gemaakt. De glasmakers noemden goudsteen ‘avventurina’, omdat het produceren ervan meer avontuur dan wetenschap was. Zo is bekend dat een glasmaker in één jaar veertig mislukte partijen had.

Waar normaal gesproken imitaties naar hun natuurlijke variant worden genoemd, is dat voor de edelsteen aventurien precies andersom gegaan: goudsteen, ook wel aventurienglas genoemd, bestond namelijk al toen de edelsteen voor het eerst werd ontdekt. 

De bootjesketting
Het gouden collier met gefacetteerde goudstenen bestaat uit dertien schakels met filigrein (draadwerk) en een slot. Het collier (36 cm, 21 gr) heeft drie zeer goed leesbare keuren: het stadskeur voor Dordrecht, de jaarletter K (1701 of 1722) en een meesterteken. Helaas zijn in het verleden de platen met de Dordrechtse keuren verloren gegaan, waardoor het in veel gevallen onmogelijk is om Dordrechtse makers te achterhalen.

Diamond